Červen / červenec 2013

 

Základní údaje: 

Název stavby:           Designový návrh obývacího pokoje

Místo stavby:            Majerova 1651, Plzeň

Investor:                   Manželé Vášovi, Plzeň

Autor:                      Michal Švec, Karlovy Vary

 

Popis:

S t á v a j í c í      s t a v :

Místnost je nově zrekonstruována, tzn. má nové omítky, plovoucí podlahu a zrenovované původní dveře pocházející z doby výstavby objektu – počátek 20. století. V současné době je vybavena starším zachovalým funkčním nábytkem různých stylů, bez jednotného výrazu. Stěny jsou hladké bílé, strop je bílý s hrubým zrnem. Na stropě je zřejmě původní, ačkoli spíše ne, štuková rozeta v jejímž středu je umístěn lustr.

N á v r h :

Nejvýraznějším architektonickým prvkem místnosti je dvojice původních kazetových dveří – jedny vedou do ložnice a druhé na chodbu. Principem návrhu je co nejméně, pokud možno vůbec, konkurovat těmto dveřím, ale spíše je vyzdvihnout a co nejvíce na ně upozornit. Stěny, ve kterých jsou dveře umístěny, navrhuji obložit světle béžovou tapetou s jemným vzorem, díky níž se dveře zvýrazní a jakoby vystoupí ze stěny. Stěna s jediným oknem v místnosti zůstane hladká bílá. Okno se opatří záclonou bez vzoru, sahající až k podlaze. Kolem okna navrhuji umístit závěsy stejné délky z tmavé látky v rozsahu od okna až na konec stěny. Pro zakrytí pojezdů záclony a závěsů se vytvoří SDK garnýžový kastlík. Zbylé stěny zůstanou hladké bílé. Strop navrhuji rovněž opatřit hladkou omítkou s bílým nátěrem, což je společně s garnýžovým kastlíkem jediná stavební investice návrhu. Stávající rozetu navrhuji odstranit, avšak pokud se opatří bílým nátěrem, nebude pro celkový uvažovaný výraz místnosti nijak rušivá. Podlaha zůstane stávající. Vybavení nábytkem vychází z požadavků investora: velká rohová pohovka, která je základním prvkem místnosti, konferenční stolek, TV komoda a pracovní kout, případně barová skříňka.

K o n k r é t n ě :

Rozkládací pohovka PANAMA :

Splňuje všechny požadavky na variabilní řešení, vysoké nároky na kvalitu použitých materiálů, zejména čalounění a v neposlední řadě i design výrobku. Pohovka je složená ze tří částí, prostřední je rozkládací a po rozložení vznikne společně s krajním otomanem plocha 4,5 m2, čili lůžko o rozměrech 1,9 x 2,35 m.

Konferenční stolek „ ISAMU NOGUCHI“ :

Jedná se o kvalitní repliku velmi slavného a reprezentativního stolku z 50. let 20. stol. od japonsko-amerického designéra Isami Noguchiho. Horní deska je 19mm tlusté tvrzené sklo, nohy jsou dřevěné v povrchové úpravě tmavý ořech.

TV komoda :

Nízká skříňka z MDF v povrchové úpravě lesklá bílá.

Koberec FLOKATI :

Koberec z ovčí vlny v provedení „šachovnice“, kdy se střídají plochy s dlouhým a krátkým chlupem.

Taburet PALERMO :

Čalouněný taburet klasického tvaru – kostka, který díky svým rozměrům poskytuje pohodlné sezení.

Pracovní kout :

Doporučuji vyrobit na míru z MDF nosičů v povrch. úpravě lesklá bílá. Skládá se z jednoduchého psacího stolku bez zásuvek a policového systému umístěného na stěně. V horní desce stolu doporučuji vytvořit průchodky pro kabely od počítače a stolní lampy. K pracovnímu koutu se dále řadí židle a stolní lampa.

Dřevěná židle „DCW“ :

Replika velmi slavné, vyhledávané a reprezentativní židle dle návrhu designéra a architekta Charlese Eamese. Návrh pochází z 50. let 20. stol., je vyrobena z kvalitní lepené a ohýbané dýhy v mnoha barevných provedeních. Navrhuji pořídit židli v barvě přírodního dřeva, což je základní výraz této židle.

Stolní lampa FARO CONCRETE :

Jednoduchá stolní lampa s chromovanou nohou, bílým kruhovým stínidlem a betonovou kruhovou základnou.

Papírový lustr GLOBE :

Jedná se o nejlevnější kus v místnosti, který i přesto nepůsobí rušivě, ba naopak. Díky své jednoduchosti a prostotě vše skvěle doplňuje. Nesnaží se konkurovat dražším designovým prvkům a přesto působí designově.

Okenní závěsy GARDENIA :

Dekorační závěsy s květinovým vzorem šedobéžové barvy.

Tapeta URBAN SPIRIT :

Světle béžová tapeta s jemným vzorem vlnek. Jednoduché, čisté a efektní řešení.

 

Barová skříňka :

 

Bude-li se realizovat, pak doporučuji vyrobit ji z MDF nosičů v povrchové úpravě lesklá bílá se soklem z chromovaného plechu. Složení skříňky by mělo být následující: při čelním pohledu vlevo umístit zásuvku v= 200 mm na vývrtky a jiné vinařské pomůcky. Pod ní uzavíratelná skříňka na likéry, whisky a jiný alkohol (kromě vína) s jednou policí a to skleněnou pro umístění sklenic. Vnitřek této skříňky navrhuji opatřit zrcadlící fólií. Při čelním pohledu vpravo pak navrhuji vytvořit policový regál s kovovými pochromovanými (není podmínkou) držáky na lahve s vínem. Vnitřek regálu opatřit tapetou URBAN SPIRIT - zelená vlnka. Skříňka má atypický tvar i složení a nelze jí zakoupit v žádném obchodě.

Celková cena použitého nábytku a vybavení bez ceny dopravy je 126 334,-. V této částce nejsou zahrnuty ceny tapet, atypického nábytku a truhlářských prací a cena závěsů a záclon.

Jako dekoraci navrhuji umístit na stěny fotografie vytvořené manželem investorky dle jejich výběru. Důvodem je ztotožnění se s nově vzniklým prostorem a jeho přisvojení si. Bude to jejich příspěvek do hry, třešnička na dortu, tečka za poslední větou v knize... Tímto krokem dají nové místnosti kus své duše a uvedou jí k životu.

 

 

 

 

 

Karlovy Vary, 06/2013

RSS
 
 
 
 
 
 
 
 
Powered by Phoca Gallery

Moje práce :